"-Megkínálhatlak egy jó kávéval?" - bármiben fogadnék, hogy első három mondata közül ez lesz az egyik, ha találkozol "Ricsivel" a MIM-nél. Kávéimádata ragadós, szóval borítékolom, hogy ízleni fog a kávé, na meg a beszélgetés is. Ugyanis a korrekt, határozott vezető, akihez tárgyalni érkezel, sugárzó empátiájának köszönhetően pillanatok alatt kedves ismerősöddé lép elő. Ráadásul Ricsitől nem csak ízletes kávéélmény, de nevetés nélkül sem távozol.

A jó hír az, hogy Ricsivel nem csupán a MIM-nél futhatsz össze, ahhoz ő túlságosan sokoldalú, hogy így legyen. Bármikor kapható egy motoros túrára, egy biciklis körre mondjuk a Tisza-tó körül, nagy eséllyel találkozhatsz vele egy gasztronómiai fesztiválon (legyen a témája bor, sajt, BBQ vagy bármi, ami finom), de megismerheted őt egy hétvégi vadászaton is a Mátrában. 

Igen, a vadászat különösen nagy szerelem az életében. Ez sem véletlen. A vadász nyugodt, hiszen elcsendesedik; türelmes, hiszen várakoznia kell; és koncentrál, hiszen céloznia és lövésének találnia kell. Közben alázattal kell elfogadnia a természet törvényeit, tisztelnie kell minden bokrot és fát, növényt és állatot. Tisztelettel kell kezelnie az eszközöket, amelyekkel belenyúl, beleavatkozik az istenadta természet világába és ott végérvényes változásokat idéz elő velük. Például lő. És főként tisztelnie kell embertársait, akik elkísérik őt útján és egymást segítve élik át a kudarc- és sikerélményeket. Ilyen egy vérbeli vadász. Ricsi pedig mi más, ha nem vérbeli vadász?

Természetesen üzleti partnerei műszaki szaktudása, szakmai professzionalitása miatt fordulnak hozzá, hiszen minden problémára van legalább egy korszakalkotó megoldásjavaslata, de mégis korrekt hozzáállásáért becsülik leginkább. Ha alapíthatnék egy "Win-win businessman of the year" díjat, nálam Ricsi lenne a Number One. A díjkiosztó gálákon megszokott vörös szőnyeg mellett úgyis olyan jól mutatna a MIM logó...